Cara Cerdas Menyikapi Pandemi Covid-19 Dengan Mengurangi Belanja Sabun Cair Dengan Memanfaatkan Jeruk Purut dan Lerak
Keywords:
kaffir lime, lerak, liquid soapAbstract
Objective. Abstract A maximum of 250 English words with Times New he impact of the Covid-19 pandemic is still being felt by various sectors, even all levels of society. One of them is the Barokah Community Group (Pokmas Barokah), which is an association of housewives in Cerme Village, Grogol District, Kediri Regency. This community service activity aims to reduce one of the shopping posts for housewives, namely the purchase of soap for washing dishes by using kaffir lime and lerak. Many housewives in Pokmas Barokah have kaffir lime plants, but so far only use the leaves as an aromatic ingredient when cooking. The method of implementing the activities carried out by providing training and assistance in making soap. After the activity ended, housewives were able to make soap by using kaffir lime and lerak independently so that they could reduce their monthly expenses.
References
Andriana et al. (2013). Uji Efektivitas Ekstrak Kulit Buah Jeruk Purut (Citrus hystrix D.C) dan Jeruk Kalamondin (Citrus mitis Blanco) sebagai Biolarvasida Nyamuk Aedes aegypti L. Jurnal Ilmiah Biologi FST, 1(1).
Fadhlina. (2007). Efek Antibakteri Berbagai Sediaan dari Buah Lerak terhadap Streptococcus Mutans. Skripsi Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Sumatra Utara Medan.
Hakim, R. J., Mulyani, Y., Hendrawati, T. Y., & Ismiyati. (2019). Pemilihan Bagian Tanaman Jeruk Purut ( Citrus Hystrix d.c ) Potensial Sebagai Minyak Essensial Aromaterapi Hasil Proses Maserasi Dengan Metode Analytical Hierarkhi Process ( AHP ). Seminar Nasional Sains Dan Teknologi, 1–7.
Hangga, G. P. D. (2009). Pemanfaatan Kitosan dan Karagenan pada Produk Sabun Cair. Skripsi Program Studi Teknologi Haril Perikanan, Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan, Institute Pertanian Bogor.
Murniati, Suhendra, D., Ryantin G, E., Handayani, S. S., & Ariani, D. (2020). Penambahan Minyak Atsiri Kulit Buah Jeruk Purut Terhadap Kualitas Sabun Transparan Dari Minyak Inti Buah Ketapang. JST (Jurnal Sains Dan Teknologi), 9(2), 176–187. https://doi.org/10.23887/jst-undiksha.v9i2.28633
Purwayudha, I. G. P. S. (2010). Buah Lerak (Sapindus rarak) Sebagai Foaming Agent Dalam Pasta Gigi. Skripsi Fakultas Kedokteran Gigi Universitas Airlangga BHMN, SURABAYA.
Rosmainar, L. (2021). Formulasi dan Evaluasi Sediaan Sabun Cair dari Ekstrak Daun Jeruk Purut (Citrus hystrix) dan Kopi Robusta (Coffea canephora) Serta Uji Cemaran Mikroba. Jurnal Kimia Riset, 6(1), 58–67. https://doi.org/10.20473/jkr.v6i1.25554
Sary, N., Mulyani, D., Widiastuti, S., Yusuf, A., Wibowo, T. P., Purwaningsih, T., & Fitri, N. (2020). Pengembangan Produk Sabun Cair Cuci Piring Berbasis Minyak Atsiri Kulit Jeruk Nipis Guna Meningkatkan Perekonomian Masyarakat Desa Loano, Kecamatan Loano, Purworejo. Prosiding Seminar Nasional, November, 393–401.
Siswanto, Widodo, L. U., & Sonoriyanto, D. S. (2021). Peluang Usaha Sabun Ramah Lingkungan Dari Buah Lerak, Panti Asuhan Laksamana Moeljadi. Jurnal Abdimas Dan Ilmu Rekayasa. ABIYASA., 01(01), 37–42.
Utami, B., Astuti, P., & Puspita, E. (2021). Pengolahan Sampah Organik dalam Mendukung Ketahanan Pangan dan Meningkatkan Perekonomian Keluarga. Prosiding Seminar Nasional VI Prodi Pendidikan Biologi FKIP Universitas Muhammadiyah Malang, 379–383.
Warsito, Noorhamdani, Sukardi, Suratmo, & Susanti. (2017). Mikroenkapsulasi Minyak Jeruk Purut dan Uji Aktivitasnya Sebagai Antibakteri. Journal of Environmental Engineering & Sustainable Technology, 4(1).
Wijayanti, F., Sari, M., Suprayitno, R., & Aminin, D. (2020). The Gel Soap with Raw Materials of Lerak Fruit (Sapindus rarak DC). Stannum?: Jurnal Sains Dan Terapan Kimia, 2(1), 1–6. https://doi.org/10.33019/jstk.v2i1.1618